Sparkling Sawdust—HiLo Hotel in Portland

InviteBlog post by Deborah Roe

Last Thursday night (7/13) was the opening for HiLo in downtown Portland, Oregon. A few of us from Pioneer Millworks attended the event where we ate, were painted gold, and silently discoed the night away. The 120-room boutique style hotel resides in the Oregon Pioneer Building (a National Register of Historic Places). We have a few ties—turns out back in 2008-10 our own Elise Payne worked in the building.

Drinks

The party started as soon as we walked in the door. There were specialty drinks and intricate food of various varieties scattered throughout the hotel.

Piano PlayerThe lobby designed by Jessica Helgerson Interior Design, speaks to the Oregon mood—greens and greys with contemporary and natural finishes throughout.  HiLo created an “Exchange Box” where guests could donate to Piano Push Play and pick a bag with prizes worth $20 – $500. The organization rescues pianos and puts them on the street for everyone to enjoy. There was a line-up of skilled piano players tickling the keys in the lobby throughout the event.

Exhange Box

After the lobby, the tour prompted us to visit the sixth floor—where we were excited to see one many installs of our American Gothic Mixed Oak.

Room

The wood was finished with a custom stain and a Vermont natural coating water based poly, giving it a rich dark look and feel. One guest we spoke too said, “the rooms feel so high end and the wood creates a feeling of warmth.”

LogoThat was nice to hear, and the wood was great to see in its final form. We especially loved finding our logo, which is etched onto a piece of wood in every room.

Opera SingerOkay…back to the party. In the suite, HiLo featured an opera singer in the bathroom to show off the acoustics. We were floored with the surprise and performance. (As you can see even Jonathan couldn’t help but take a video.)

Elevator Area

After experiencing the rooms (with locally based Maak Lab‘s special plant-based fragrance of Port Orford cedar being pumped through the vents) we got on the elevator and went to the lower-level to experience more of the opener.

Face Painting

Make-up and hair artists were on location to put gold accents on guests. Once we received our sparkle it was off to the silent disco.

Selfie

After a bit of boogieing, we headed up to the main level for a nosh. It was there we had a moment to speak with the General Manager, Eric Paul, who shared that our reclaimed wood has become a conversation piece that everyone loves. We couldn’t have been more flattered and proud to be part of such a great project with great people. Our thanks for the invite, HiLo team—cheers.

Reclaimed Gym Flooring and Bleachers Puts Eco-Minded School Design Firm Ahead of the Class

Original gym flooring with reclaimed bleacher boards add character to the Ashley McGraw office in Syracuse, NY.

Original gym flooring with reclaimed bleacher boards add character to the Ashley McGraw office in Syracuse, NY.

We teamed up with a local architectural and interior design firm in Syracuse, NY  to make their workspace a little more playful for employees. Ashley McGraw Architects collaborated with us to bring reclaimed gym flooring and bleacher boards into their snazzy, newly remodeled office space.

The material was sourced from Geneva Middle School, just 55 miles from Ashley McGraw and 28 miles from our headquarters in Farmington, NY. “Sourcing this so close to our headquarters, from a gym I played sports in, was remarkable,” shares Jered, one of our reclaimed wood experts. “When Ashley McGraw reached out looking for reclaimed wood for their office remodel, I knew immediately that we had the right product. It is a great fit and it feels good when a local company gives reclaimed wood a second life.”

The gym flooring was reclaimed by Pioneer Millworks from Geneva Middle School in Geneva, NY.

Tony de-nails the gym flooring on-site as we reclaimed it from Geneva Middle School in Geneva, NY. While the planks are checked again at our mill, this initial de-nailing made packaging and shipping much more efficient.

Our friends at Ashley McGraw specialize in school design and were excited to bring iconic school building materials into their space. (They cherish their memories of sometimes winning a game of dodgeball and finding an okay square dancing partner.) The office remodel utilized Geneva Middle School bleachers and gym flooring. Original surfaces were maintained allowing the mixture of court lines and varying school-spirited colors to be celebrated. “It looks like confetti!” said Susan Angarano, Interior Designer with the firm. Tonal differences in the wood from the various schools helped create a border from the circulation spaces into the office areas at the company. Bleacher boards (sans bubble gum) were incorporated as screen walls and ceiling accents.

We salvaged the hard maple flooring and Douglas fir bleachers from the 1920s gymnasium during the building’s deconstruction last spring. As always, special attention was given to maintaining the original appearance of the wood, including surface finishes, bolt-holes, colors, and milling.

Reclaimed from educational institutions across the country, gym flooring can be re-installed as is, with the color schemes creating a random and playful reminder of its source.

Reclaimed from educational institutions across the country, gym flooring can be re-installed as is, with the color schemes creating a random and playful reminder of its source.

“Gym flooring is one of our most colorful reclaimed products with a history most folks quickly relate to,” says Jered. The painted planks from the gymnasium were sorted from the others and used in the circulation spaces of the office, while the remainder of flooring from two other schools was used in the materials library. The old gym flooring has varying lengths, some up to five feet long while the bleachers boards are up to sixteen feet long.

Reclaimed oak boards were used for wall cladding in the break room.

Reclaimed oak boards were used for wall cladding in the break room.

We’ve certainly found likeness in our commitment to sustainability and conserving the world’s resources. “Every day, we challenge ourselves to embrace the possibility of a fully sustainable world,” states Ashley McGraw. “Our contribution is schools and campuses that respect, support, and nurture the learning experience and work in concert with the earth and its resources.”

David Ashley and Ed McGraw founded Ashley McGraw Architects in Syracuse in 1981. Their work includes classrooms, laboratories, recreational, and residential buildings, as well as sustainability strategies and master plans for public and private primary, intermediate, secondary, and high education facilities.

Reclaimed oak boards were used for wall cladding in the entry way.

Reclaimed oak boards were used for wall cladding in the entry way.

Reclaimed Gym Flooring Installation

Heart Pine in my studio.

I recently had the opportunity to participate in a large commercial installation of some reclaimed Gym Floor. It was a good experience for me because the largest install that I had done to date was about 100 square feet of Premium Select Vertical Grain Heart Pine in a small studio of mine.

With our trusted friends Walter and Eric of Veteran Wood Floors, LLC., I witnessed, and lent a hand in, the laying down of over 15,000 square feet in a little over 3 days.

Three days was about how long I spent laying my studio floor. It was a very casual experience as I hand picked each piece and the whole floor was assembled like a precious puzzle.

Walter and Eric did not have that luxury. Time was of the essence. Aided by a crew of a dozen men working round the clock, the installation process was a relentless hustle where choices were made instinctively, on the fly.

Along with the original finish, various accent colors ranging from black to white, grey, yellow, green, orange, blue, purple, brown and red are left intact on this extremely durable grade.

 

Reclaimed Gym Floors require both a skilled hand during installation and an acute visual sensibility. Because the flooring is reused as-is (without any additional milling), gapping and irregularities are to be expected and the installer must be attentive to keep the rows straight. In addition, an effort must be made to keep the original paint markings evenly dispersed during installation.

 

 

 

 

 

 

Layout, sorting, nailing.

 

Screening process.

Walter’s crew were installation pros. As one man nailed the flooring down, two guys would work ahead of him sorting and laying the pieces out.  At the end of each day, what had been installed was then screened, vacuumed and coated with single application of protective finish.

 

Screened floor.

 

Final Finish.

We installed a heavier mix of painted boards on the first floor.

The finished floor looks pretty wicked. It’s sporty, playful, durable, and one of a kind!

Nice work Veteran Wood Floors, LLC.