A Place for the Fans: Biggio’s in Houston Takes Wood to the Next Level

biggio for blog headerIn January we showed you Ohio State University’s Newark campus where we salvaged what we could of their old bleachers.  Today we’re sharing bleacher boards in their second life at the newest Houston TX sport’s bar, Biggio’s.

Biggios Bleacher boards Houston by pioneerAstros Baseball Hall of Fame Member Craig Biggio and the Marriott Marquis Houston formed a partnership which includes the new sports bar named Biggio’s. The eatery is a sprawling two level space overlooking Discovery Green. Leading the decor lineup is a wall of TV screens that span two stories. Not to be missed is a variety of sports-minded design details, including the bar front showcasing the Craig Biggio’s wooden bats and various expanses of our Reclaimed Bleacher Boards.

hostess biggios houston pioneer bleacher“This product was meant to be for the Biggio’s space! [Pioneer Millworks] happened to be in our office when we were finalizing plans and you introduced us to this perfect option that could be extremely unique for the space. It was something we had never done before and knew it could be a risk, but it sure turned out to be one worth taking. Since the reclaimed bleacher wood could be from anywhere, we wanted to make sure we had pieces that could tie back to the story of the Houston sports scene that surrounds the Houston Marriott Marquis from almost all directions – the Astros Minute Maid Park being the closest. We knew that the guests of this sports bar would truly appreciate this unique product- it’s so fun to think of the stories that are “within the wood.”” notes Julianne Cary of Looney Associates, leading hospitality designers.

Biggios Bleacher boards Houston - 7-EditAiming to meet the budget and time frame for Biggio’s, our team including Carolyn, Roblyn, and Alex put their skills together landing on reclaimed bleacher boards. The boards for Biggio’s were sourced from several different salvage projects including: Hinsdale High School, Illinois; Pittsburg State University, Kansas; Altoona High School, Pennsylvania. Biggio’s embraced and celebrated the original grey paint [from the Pittsburg reclamation] and the labels/numbers [from Altoona], giving them predominate space behind the Biggo’s main level sign, the elevator walls, on the hostess station, and surrounding booth seating.

bleacher board elevator wall biggio texas pioneer millworks

Pittsburg State bleacher board reclaim.

Pittsburg State bleacher board reclaim.

 

Altoona bleacher board reclaim.

Altoona High School bleacher board reclaim.

The sports bar has local Texas ingredients prepared in unexpected ways and some familiar ways too. Chicken wings, loaded nachos, a giant pretzel, guac and chips to Texas caviar served with tortillas and bison chili. Entrees include chicken and potatoes or chicken and waffles to Texas wild boar Bolognese with pasta and red-fish with corn and succotash. There are various and changing draft beer selections on each level and crafted cocktails featuring spirits from local and small craft distilleries.

upper level seating biggio w bleacher boardsSeating options are numerous inside Biggo’s, ranging from the large central bar, to cushy chair/sofa combinations, to high-top tables, to semi-private booths and group boxes, to a long line of soft chairs facing the two level televisions and a smaller, boutique-like second level bar. Each area is accented with a mixture of bleacher planks adorning the walls.

reclaimed bleacher plank walls booths pioneerBleacher boards used for atmosphere and celebrated as sports memorabilia – Biggio’s has given us another exciting venue to experience the character, food, and fun of Houston!

 

Raw and Honest: Revitalizing “Old Town” Portland and Shifting Spaces in Seattle

“Old town” Portland is an area with a lot of history, some of it grand, some of it not so savory. We’re excited to see this area on the up and up. One of the most recent tenants? Our friends at Ankrom Moisan Architects (AMA).

ama-new-portland-officeAMA specializes in urban architecture and recently moved their Portland offices to the new 38 Davis Building at the corner of Northwest Davis Street and Northwest Naito Parkway. The firm’s 227 Portland employees now find their work spaces on three floors and 58,000-square feet of the six-story building. The AMA team is aiming for LEED Silver certification at this new location. Within the space is a variety of storied wood bringing different history to the “Old town”.

reclaimed-softwoods-in-ama-office-by-pioneerIn the words of AMA, “Through a deliberate combination of raw, honest, and playful elements, our new workplace will better express our thought processes as we work to continually elevate design.” Exposed beams and columns, heavy steel, contemporary furniture and muted colors are joined by reclaimed hardwoods and softwoods throughout the office. The new spaces use these raw and honest elements to celebrate structure and design.

reclaimed-softwoods-ceiling-ama-portland-by-pioneerThe main conference room immediately piqued our interest with its partially painted table top. (Perhaps our conference table is in need of a new inspired finish…) The AMA conference room incorporates lighter, reflective tones on each surface. American Prairie Painted fit the plan offering brighter surfaces allowing light reflection while highlighting original surfaces acquired from their past life cladding agricultural structures.

Subtle yet powerful punches of color appear throughout AMA in Portland. In meeting areas reminiscent of booth seating Black & Tan 50/50 paneling is accented with opaque orange and blue planks. We’re loving these meeting pods; offering privacy in a more compact footprint is something we could definitely get into for our showroom/office spaces!

ama-reclaimed-oak-booth-meeting-space

Sourced from fences in the southern states, we partially plane each plank. Because no two planks are alike and each has natural variation in thickness, individual boards have a different level of surfacing, resulting in truly random areas of untouched black paint.

reclaimed-black-and-tan-5050-oak-seating-ama-office-portlandThe lobby area desk is wrapped with Grandma’s Attic Reclaimed Softwoods and has that punch of color with bright yellow wall art.

ama-portland-reclaimed-wood-desk-wrap-from-pioneerThe unrestrained design experience will be shared with co-workers and clients alike in a central meeting room. AMA notes the creative process “takes each participant through an array of knowledge, references, emotions, and memories.” Here they’ve incorporated Black & Tan 50/50 at an angle to create a mosaic of wall paneling which spills from the wall onto the ceiling.

black-and-tan-5050-reclaimed-oak-portland-architect-meeting-room-webportland-architect-office-reclaimed-oak-paneling-from-pioneer

black-and-tan-5050-reclaimed-oak-ceiling-vent

AMA crafted a vent by carving into Black & Tan planks. (This reminds us a bit of our ‘raked’ reclaimed wood – more on that in another post.)

A bit further up the coast, the AMA office in Seattle, WA grew quickly from a team of 3 to a group of 100 scattered throughout two buildings and multiple floors. In order to support their culture of collaboration and innovation, in early 2016 the teams relocated to Seattle’s downtown core. Preserving the authenticity of their space, structural elements were left raw and exposed. Reclaimed American Gothic Engineered Ash brings warm tones while remaining understated in the Seattle office.

seattle-architect-ag-ash_floorFocused on community, AMA designed the Seattle studio “to be welcoming to clients, visitors, consultants, and the wider design community as well. The core of the suite serves the public, and includes multiple conference rooms, a great room/lounge, materials library, print room, and model shop.”  An open stairway connects the two floors and allows a seamless flow of  Reclaimed Ash between levels.

seattle-architect-ag-ash_stairsReclaimed Ash moves up from the floor to a long meeting table within the Seattle AMA office.Reclaimed Ash moves up from the floor to a long meeting table within the Seattle AMA office.

 

Harmony on Hudson

harmony-on-hudson-imageWhen Greg & Dee approached us about their family’s timber frame retreat home we knew it was going to be fun. They had great plans and land with amazing views – but more, their goal was to create a home as environmentally friendly as possible. Eliminating VOCs and incorporating reclaimed and organic materials (plus a solar array) were “must have” elements. We recently had a chance to chat with Greg about life on the mountain:

img_2219

Expansive views of Catamount and Butternut Mountains enjoyed from the home.

 

“Well firstly, we loved the rich color and character we saw in the reclaimed timbers in the showroom,” explains Greg. “Now that they’re part of our home, we are so pleased that we went this direction.”

pmw-timbers-barn-siding-walnut-ent-ctr-and-floor_web_shGreg has a special affinity for a particular Douglas fir post near the kitchen. It isn’t uncommon to see him hugging the post on his way into the common areas. “Every time I come into the house after I haven’t been there for a while, there is a post that I wrap myself around and give a giant hug too. I’ve been known to give it a little smooch as well. I really do love this house.” We can relate. In fact, hugging, handling, smelling, and staring dreamily at wood is typical day-to-day around our mill and office.

wood-hug

Our teams do love reclaimed wood!

“We wanted to use as much reclaimed wood as possible because it’s environmentally friendly and a healthier option for our family, but also just as important, we love the sustainability aspects of re-purposed wood,” Greg continued.

walnut-floor-ash-cabinets_web_sh

img_4902wanut-floor_olsenWe learned that it would be common for Greg & Dee to have large gatherings and lots of cooks in the kitchen. Foot traffic would be heavy, but they live in a relaxed atmosphere, so shoes would be off. This type of living would be a good fit for Walnut as it is a softer hardwood. The rich coffee, purple, caramel, and tan toned wood flows throughout the main level of the home. “The Reclaimed Walnut floors are one of the best decisions that we made. We used a no VOC finish so they do require more care, but they are so beautiful that it’s totally worth it.” To balance out the darker floors, the custom NEWwoodworks cabinetry stays light.

rec-ag-beech-frame-and-table_web_sh

Reclaimed Walnut flooring meets American Prairie Taphouse siding and is joined by Reclaimed Maple/Beech furniture (crafted by NEWwoodworks).

The interior trim is Douglas fir which joins with American Prairie Taphouse reclaimed softwoods on the bedroom, entry, and stair walls. “We were initially concerned that with having too much wood, that decorative wood paneling on the interior walls could be overkill. Turns out the team at Pioneer Millworks suggested just the right amount and it ended up being the perfect complement to the interior of our home.”

walnut-treads-rec-grey-elm-risers-df-stringers-posts-rec-barn-siding_web_sh

nww_stairs_web The custom stairs and railing were crafted by NEWwoodworks.

The stairs lead from the main level to a rec room, kid’s bedrooms, and an exercise room via Douglas fir and Walnut raisers and treads with a cable railing system.

pmw-teak-floor_olsen

The lower level rec room includes an entertainment center crafted with Reclaimed Settlers' Plank Hardwoods and topped with Reclaimed Beech.

The lower level rec room includes an entertainment center crafted with Reclaimed Settlers’ Plank Hardwoods and topped with Reclaimed American Gothic hardwoods (crafted by NEWwoodworks).

The lower level features Reclaimed Teak, an incredibly durable species with rich, warm tones. “Choosing the reclaimed teak was an excellent decision for downstairs. We love the look and really appreciate how well it has stood up to heavy traffic from the kids, friends, and our gym.”

gamerm-teak-floor-rec-barn-siding-ceiling_web_sh“The rec room’s ‘as-found’ industrial salvaged timbers add a lot of fun and character to the space. Using them throughout the house would not meet our aesthetic desires, but in this room the timbers along with the reclaimed barn-wood on the ceiling definitely add to our house.”

olsen-reclaimed-softwoods-siding-pioneer-millworksWhen approaching the home it appears to have grown out of the land, to be part of the surrounding forest thanks in part to the exterior siding’s hard-earned natural tones. “Our favorite Pioneer Millworks element is the cladding on the exterior of the house. Perhaps more than any other feature, this multi-color, multi-textured wood sets the tone for the uniqueness of our home.”

porch-grill-rec-barn-siding_web_shporch-rec-barn-siding_web_sh

portrait_web_sh

Homeowners Greg & Dee.

 

“One of our favorite things to do is wake up in the morning on a cold winter day and lean back and our chairs in front of the picture window and drink in the view with a nice warm blanket and a hot cup of coffee. If a mountain was able to give birth to a house, this would be the house.”

Thanks Greg, Dee, and family for letting us be part of your dream home!

*****
New Energy Works Timberframers (our sister company) designed Greg and Dee’s retreat home creating a layout with ample party space with unobstructed southern views of the Catamount and Butternut Mountains. They included screened and covered porches which blur the line between interior and exterior spaces. Their team enclosed the home with the high efficiency Matrix Wall System and SIP roof panels. This same group was also responsible for installing the American Prairie Reclaimed Siding. We work elbow to elbow with New Energy Works and are always thankful for how smoothly our combined projects go. Plus, they’re as wood obsessed as we are!

(If you’re interested in the whole story, Timber Home Living Magazine has followed this project from design to completion.)